sâmbătă, 28 august 2010

Geneza după Leonard Susskind

Leonard Susskind este un nene foarte simpatic, născut în 1940, profesor de fizică teoretică la Stanford University, autor al unor cărţi şi cunoscut multora pentru "războiul" dus cu Stephen Hawking, război încheiat după enunţarea principiului holografic

Eh, cu ceva ani în urmă, nu ştiu exact câţi, vreo 5-6 probabil, acestui individ i-a venit o idee cu totul şi cu totul remarcabilă: "ce-ar fi dacă aş începe să predau fizică teoretică, fără metafore şi analogii - doar ecuaţii, unor amatori care au o pasiune pentru asta, dar nu au urmat studii în domeniu?". Şi pentru că Stanford este o instituţie de învăţământ americană, iar ei au marketingul în sânge, evident că toate aceste cursuri sunt filmate şi postate pe net.
Fiecare problemă din fizica modernă (mecanică clasică, cuantică, relativitate, mecanică statistică etc.) este abordată în circa 9-10 cursuri a o oră şi jumătate fiecare, cursurile în sine fiind "self-contained" în cea mai mare parte.
    Am urmărit cu maximă atenţie cele 8 cursuri despre cosmologie ale lui Leonard Susskind şi am constatat că ştiu foarte puţine lucruri despre teoriile moderne ale cosmologiei. Adică nici măcar big-bangul nu e ceea ce credeam eu că este şi cu siguranţă nu e ceea ce tovarăşii creaţionişti au impresia c-ar fi :)

    În primul curs, nenea Susskind ne povesteşte despre universuri 1-dimensionale care se extind sau se contractă, ne vorbeşte despre proprietatea universului de a fi omogen şi izotrop şi ne introduce conceptul de constantă Hubble. E de 10 ori mai interesant decât orice documentar Discovery, aşa că enjoy!



    P.S.: Ca alternativă la Youtube, puteţi găsi absolut toate cursurile înregistrate de Susskind şi pe Stanford Continuing Studies.

    6 comentarii:

    1. Muie le iehovisti, mormoni si atei!

      RăspundețiȘtergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      RăspundețiȘtergere
    3. Vad ca deja ti-ai facut un prieten :) Acest "Adi" este un fan al ateistilor, zilnic isi va face prezenta.

      RăspundețiȘtergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      RăspundețiȘtergere
    5. Foarte faine cursurile, personal m-am uitat la "Particle physics" si "Standard model". Fiecare cu ale lui.
      Recomand aceste carti : http://motionmountain.net/ . Sunt 6 volume, intr-unul din ele (parca in primul) se pune si problema big-bangului.

      RăspundețiȘtergere